.jpg)
Στις δύο άκρες των κατηγοριών των αθλημάτων συναντάμε τα αθλήματα ισχύος, όπως είναι η άρση βαρών και τα 100μ σπριντ, και τα αθλήματα αντοχής, όπως είναι ο μαραθώνιος. Η βασική τους διαφορά εντοπίζεται στη διάρκεια της προσπάθειας. Στην πρώτη περίπτωση, η προσπάθεια διαρκεί 3-10-15-30 δευτερόλεπτα, ενώ στη δεύτερη, μπορεί να διαρκέσει 1-2-3, ακόμα και 4 ώρες. Αυτή είναι η αφετηρία για όλα. Κάθε άθλημα έχει το δικό του προφίλ, δηλαδή συγκεκριμένες βιολογικές και μεταβολικές απαιτήσεις από τον αθλητή. Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι το βιολογικό προφίλ του αθλητή, δηλαδή ο τύπος των μυϊκών ινών του, που τον χαρακτηρίζει είτε ως αθλητή ισχύος είτε ως αθλητή αντοχής.
Εάν ένας αθλητής έχει περισσότερες τύπου Ι μυϊκές ίνες, γνωστές και ως «ερυθρές μυϊκές ίνες» λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αίμα και της μεγαλύτερης παροχής οξυγόνου, αυτές οι ίνες είναι ανθεκτικές στη διάρκεια και επιτρέπουν στον αθλητή να έχει καλές επιδόσεις σε αθλήματα αντοχής, όπως ο μαραθώνιος. Από την άλλη πλευρά, εάν ο αθλητής διαθέτει περισσότερες τύπου ΙΙ μυϊκές ίνες, τότε είναι πιο κατάλληλος για αθλήματα μικρής διάρκειας, όπως τα σπριντ, το άλμα εις ύψος, το ακόντιο και η άρση βαρών.
Το μυϊκό προφίλ του κάθε αθλητή δεν αλλάζει με την προπόνηση· έτσι γεννιέται και έτσι πεθαίνει. Πρέπει να ταιριάζει με τις απαιτήσεις του εκάστοτε αθλήματος, ώστε να επιτυγχάνει τη μέγιστη απόδοση. Για παράδειγμα, στο άθλημα της άρσης βαρών, που απαιτεί τύπου ΙΙ μυϊκές ίνες, θα πρέπει να το επιλέξει ένας αθλητής με το κατάλληλο προφίλ. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία των τύπου ΙΙ μυϊκών ινών, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι «πρωταθλητής γεννιέσαι».
Από την άλλη, όλοι γεννιόμαστε με ένα συγκεκριμένο μυϊκό προφίλ που ταιριάζει σε ένα άθλημα· το μόνο που μένει είναι να το ανακαλύψουμε. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία· χρειάζεται αφοσίωση, σκληρή προπόνηση και έναν καλό προπονητή για να φτάσεις στην κορυφή. Χρειάζεται στόχο, προσπάθεια και ιδρώτα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να πούμε ότι «πρωταθλητής γίνεσαι».
Δεν είναι θέμα τύχης ή ταλέντου· είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς προς τη σωστή κατεύθυνση.
Join the camp to be a champ!
Βιβλιογραφία:
- Lieber, R. L. (2010). Skeletal Muscle Structure, Function, and Plasticity. Lippincott Williams & Wilkins.
- Zatsiorsky, V. M., & Kraemer, W. J. (2006). Science and Practice of Strength Training. Human Kinetics.
- Fitts, R. H., & Widrick, J. J. (1996). Muscle mechanics: adaptations with exercise-training. Exercise and Sport Sciences Reviews, 24(1), 427-473.
- Kenney, W. L., Wilmore, J., & Costill, D. (2020). Physiology of Sport and Exercise. Human Kinetics.
- Bergh, U., & Thorstensson, A. (1977). Muscle characteristics in elite athletes. Medicine and Science in Sports, 9(2), 82-86.